Feed on
Posts
Comments

Monthly Archive for February, 2011

Criza petrolului?

 
 
 
 
 
 
Urmează o criză a petrolului? Da. Situaţia revoluţionară din Africa de nord şi Orientul Mijlociu a adus omenirea în pragul unei crize energetice. Este lumea pregătită pentru oprirea producţiei şi a livrărilor de petrol şi gaze din Libia?

Read Full Post »

Asabyyia (1)

 
 
 
 
Demonstraţiile din Tunisia transformate în „Revoluţia de iasomie” au bulversat Maghrebul şi întreg Orientul Mijlociu, ideile promovate făcându-şi apariţia şi pe reţelele de socializare, inclusiv în îndepărtatul Orient. Evident, acolo metodele de “chemare la mişcări de stradă” sunt mult mai sofisticate, ele suprapunându-se peste „matricea media” utilizată de administraţie.

Read Full Post »

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Redutele autocrate construite în timpul Războiului Rece se prăbuşesc. Mişcările antiguvernamentale din ţările arabe îşi datorează furia lor în primul rând aspectelor economice şi sociale precum şomajul, regimurile autocrate sau lipsa drepturilor şi libertăţilor individuale, a injustiţia socială. În mijlocul acestora stă generaţia tânără, pe care o vom denumi generic generaţia Twitter.

Read Full Post »

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Secretarul de stat american James Baker spunea odată: „orice realizare de succes conţine în ea şi seminţele viitoarelor neîmpliniri” Căderea Zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei s-a constituit în catalizatorul redesenării Uniunii Europene. Tratatul de la Maastricht a fost cel care a proiectat întreaga construcţie fiind considerat actul constitutiv al Uniunii Europene.

Read Full Post »

Criza egipteană

 

 
 
 
 
 
 
 
(Articol scris pe 23 ianuarie 2011 si publicat in Observatorul Militar)
Tranziţia puterii la Cairo este inevitabilă. Preşedintele Hosni Mubarak încercă o succesiune a puterii controlată. Va reuşi(?!). Evenimentele sunt în derulare. Orice variantă este posibilă. Deocamdată a instalat la conducerea ţării doi militari în posturile de vicepreşedinte şi de prim-ministru cedând controlul puterii armatei. Numirile [...]

Read Full Post »

Older Posts »