De la Iepurele de metal la Dragonul negru de apă!
Dec 30th, 2011 by admin
Trăim într-o lume cinică. O lume a clasamentelor și a ierarhiilor. Avantajul pe care-l avem este că știm mai mult ca acum 20 de ani datorită unei deschideri informaționale fără precedent. Am asistat din 89 încoace, de la căderea Zidului Berlinului, la globalizarea informației, ceea ce a făcut ca frontierele dintre state să-și dilueze importanța iar petele negre de pe harta lumii să se coloroze. Twiter sau Facebook au devenit magistralele comunicării.
Să ne reamintim câțiva ani de referință:
- 1956 sovieticii trimit tancurile în Ungaria pentru a înăbuși revoluția maghiară, are loc criza Suezului;
- 1968 moartea lui Martin Luther King și asasinarea lui Robert Kennedy, tancurile sovietice înăbușe Primăvara de la Parga;
- 1989 prăbușirea Zidului Berlinului, protestele chinezilor din Piața Tiananmen.
Încheiem un an care s-a dorit liniștit, după horoscopul chinezesc: anul 2011 al Iepurelui de metal. Nu a fost așa. În 2011 am avut de la criza economică și cea finaciară, care a generat falimentul Greciei și a dus în pargul prăpastiei alte patru state europene (Spania, Portugalia, Italia și Irlanda) la Primăvara Arabă care a detronat guverne dictatoriale ce păreau instalate pe vecie, precum dinastia Kim în Coreea de Nord, de la crima abominabilă din insula Utoya la afacerea Dominique Strauss-Kann sau la lichidarea celui mai de temut terorist din lume, Osama bin Laden și până la apariția cuplului Merckozy, cuplu ce va marca evoluția politico-economică a Europei în anul ce vine.
Pe 23 ianuarie 2012 începe, după calendarul Chinezesc, anul Dragonului negru de apă. Noul an este caracterizat de acțiuni energice și curajoase în realizarea proiectelor de mare amploare. În plan politic, anul Dragonului, aduce accentuarea luptei pentru putere și polarizarea spectrului politic. Deviza anului este “scopul scuză mijloacele“. Acum se apelează fară scrupule la manipulare, mita, etc. și vom asista la riposte dure.
Cum caracterizăm anul 2011? Un an definit de evenimente istorice, dinamice ce vor marca decadele ce vin.
Evenimentul principal a fost fără îndoială Primăvara Arabă, mișcarea revoluționară începută de un negustor de fructe în Tunisia s-a răspândit în Africa de Nord, precum și de-a lungul și de-a latul Orientului Mijlociu. Cei 30 de ani ai dinastiei Hosni Mubarak au fost măturați de revoluția din Piața Tahir, iar insurgenții libieni au înlăturat un alt guvern totalitar condus de neînfricatul colonel Moammar Gadhafi. Revoluțiile au deschis calea unor schimbări radicale în structurile politice ale acestor țări.
Dacă Libia va rămâne, cu siguranță, în sfera de influnță a țărilor Occidentale, Egiptul se indreaptă spre o andministrație fundamentalistă dacă nu cumva vom avea o nouă și tradițională lovitură de stat militară. Deocamdată se caută liderul militar potrivit(!?) Primul tur al alegerilor parlamentare a dat câștig de cauză islamiștilor, partidul secular aflat la putere suferind o grea înfrângere. Ce va fi la anul, în turul doi?Cum va arăta noua constituție?
În Asia, China doboară record după record în economie, iar Coreea de Nord își plânge al doilea crud dictator din istorie: Kim Jong Il. La Phenian începe o nouă epocă a lui Kim Jong-un. Cum va arăta? Decomdată la fel ca cea încheiată recent. Coreeni au văzut pentru prima dată pește congelat în galantare. Ce va urma? Scenariu dorit de Beijing este unul al liberarizări economice, un model similar cu cel chinezesc. Va lăsa armata de 1,5 milioane de oameni privilegiile din mână? Puțin probabil. Cert este că la Phenian urmează o perioadă de clarificări. Sîntem între un scenariu de pace și unul de război.
Pe fondul acestor evenimente, unul, s-a strecurat neobservat: pactul monetar China-Japonia. Acordul dintre cele două state este un pas important pentru internaţionalizarea monedei chineze, yuanul, şi înseamnă totodată acceptarea tacită a guvernului de la Tokio că acesta, şi nu yenul, va fi în viitor etalonul monetar dominant din Asia (!?)
Acordul are o serie de puncte, dintre care trei sînt esențiale. Primul este acordul de convertirea directă a monedelor celor două state care, până acum, în practica curentă însemna convertirea intermediară în dolari cu costuri substanţiale pentru companiile implicate. Al doilea punct important este că Japonia a primit dreptul de a adăuga obligaţiuni de stat emise de Beijing rezervei sale valutare, dominată în prezent de dolar. Astfel, Tokio va cumpăra obligaţiuni în valoare de 10 miliarde dolari. Pasul, deşi simbolic, este un semn important că Tokio a decis să se desprindă în viitor de dependenţa de dolar. Un al treilea punct al acordului este crearea unui „program pilot” prin care băncii Japan Bank of International Cooperation, care aparţine statului nipon, i se va permite să emită în China obligaţiuni denominate în yuani – o premieră pentru bursele chinezeşti, unde până acum singurele entităţi străine care au obţinut permisiunea să emită asemenea obligaţiuni erau Banca Asiatică de Dezvoltare şi International Finance Corporation, care aparţine Băncii Mondiale-ambele nu sunt afiliate nici unui guvern străin.
China jocă tare în Asia!
După Turcia, Polonia şi România, Spania va participa la scutul anti-rachetă al NATO. În anunţul său “surpriză” făcut în 5 octombrie la Bruxelles, şeful guvernului spaniol, la ora aceea, a explicat că baza navală americană de la Rota (sub comandament spaniol), situată în apropiere de Cadiz (sudul Spaniei), va primi 4 noi nave de război americane echipate cu baterii anti-rachetă şi va vedea sosind 1300 de soldaţi americani suplimentari. Dispozitivul instalat la Rota va fi “unul din cei trei stâlpi” ai scutului anti-rachetă balistic contra unor ameninţări venind din Iran sau Coreea de Nord, care cuprinde un radar în Turcia şi baterii sol-aer în Polonia şi România. Va fi operaţional începând cu 2012 şi va fi terminat în 2018.
Pe lângă disputele generate de tarseele energetice din fostele țări sovietice către Europa a intrat în discuție și utilizarea energiei nucleare. Pe scurt, după un cutremur de 9 grade magnitudine în largul coastelor japoneze, un tusnami de 15 m înălțime a măturat generatoarele care alimentau centrala de la Fukushima și a creat un dezastru nuclear similar cu cel de la Cernobâl. Trei reactoare s-au topit iar norul radioactiv s-a împrăștiat pe glob, apa oceanului fiind contaminată cu deșeuri nucleare. Care vor fi consecințele asupra mediului? Greu de răspuns acum. Rezultatul: Germania s-a decis să închidă centralele nucleare după 2025. Cine va furniza energie puternicei industrii germane? Rămâne de văzut.
Navy SEAL Team Six a devenit parte a elitei naționale americane odată cu succesul raidului din Pakistan ce l-a eliminat pe cel mai căutat terorist din lume, organizatorul atacurilor de la 11 septembrie, Osama bin Laden. A fost punctul culminant al politici americane derulate de administrației Obama. Evenimentul a venit la 10 ani de la îngrozitoarele atacuri teroriste care au dus la prăbușirea turnurilor gemene. Războiul în Irak s-a încheiat, trupele americane retrăgându-se și predând puterea în mânile irakienilor într-o pace fragilă care oricând poate fi dusă într-un război civil datorită, în primul rând, divergențelor etnice dintre sunniți și șiiți. În nordul Irakului kurzii doresc secesiunea și continuă un război tăcut cu turcii și iranieni.
Anul economic 2011 a fost unul turbulent. Criza euro în Europa fără o soluție viabilă-statele UE nu reuşesc să adune împreună 200 de miliarde de euro pentru Fondul European de Salvare-capitalismul original din Ungaria al primului ministru Orban, exodul medicilor lituanieni în Norvegia, bugetul de austeritate al Londrei, criza relațiilor interne din UE sau opoziția înveșunată a Olandei la aderarea Românie și Bulgarie la zona Schengen au viciat unitatea europeană. Primii miniștri din Italia și Grecia au fost schimbați cu tehnocrați în vederea stabilizării situației economice din țările lor. Berlusconi, vedeta incontestabilă a ultimilor ani în politica europeană, părăsește scena fără a fi prea mult regretat de colegii din cancelariile Occidentale. În acest timp Standard & Poor a scăzut ratingul de țară al SUA, după ce a precizat că Congresul a dezamăgit în procesul de stabilizare a economiei. Creșterea șomajul (9%) în SUA, mișcarea Occupy Wall Street care s-a răspândit din New York în orașe din Europa au ținut capul de afiș al mass media zile de-a rândul. Campania electorală pentru nominalizarea candidatului republican se derulează cu doi candidați importanți Mitt Romney și Newt Gingrich. Va apărea un independent? Este posibil. Un nume vehiculat este al celui de-al 108-lea primar al New York, Michael Bloomberg. Deocamdată sondajele nu-l califică.
În iulie Norvegia a fost pe radarul mediei mondiale. Pe 22 iulie, extremistul Anders Behring Breivik, duşman declarat al multiculturalismului şi “invaziei musulmane” în Europa, a detonat o bombă în faţa sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morţi. După aceea, a mers pe Insula Utoya, situată la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, îmbrăcat în poliţist, a deschis focul timp de o oră şi jumătate, omorând alte 69 de persoane. Extremismul nu are limite, iar măsurile care sunt luate de guverne nu sunt suficiente pentru a-și proteja proprii cetățeni.
NASA a încheiat ciclul de zboruri pentru navetele spațiale americane cu misiunile a două dintre ele Endeaver și Atlantis. Comandantul lui Endeaver a fost soțul senatorului republican Gabby Giffords-ținta unui atac terorist în Tucson Arizona soldat cu 6 morți. Senatorul a participat la lansarea navetei. Misiunea STS-135 a incheiat odiseia spațială a navetelor. Nu ne-a rămas decât să amintim eroismul astronauților care au pierit în cele două evenimente tragice ale navetelor Challanger(1988) și Columbia(2005).
Scandalul Dominique Strauss-Kann și scandalul telefoanelor ascultate de reporterii tabloidelor conduse de Rupert Murdoch, au șocat politicieni și opinia publică din Franța și Anglia. Consecințele: închiderea tabloidului News of the Word după 100 de ani de apariție, în Anglia și noi candidați pe listele elctorale ale familiei socialiste franceze.
În lumea mondenă a strălucit prin simplitate nuta regală a prințului William și a Catherine Middleton la Westmister Abby și a șocat moartea lui Steve Jobs fondatorul lui Apple. Cu toate acestea IPhone 4S a avut succesul de piață scontat. Am vizitat Apple în 1996. Era în pargul falimentului și o echipă formată din foști generali ai Pentagonului încercau resuscitarea companiei. Așa a apărut laptopul Apple cu carcasă transparentă, în culori vii și cu un soft revoluționar. Steve Jobs era acolo!
A fost 2011 la fel ca ca 1956, 1968 sau 1989? Da anul 2011 este unul cu o conotație specială el ducând finalizarea evenimentelor în viitor, cu consecințe deosebite asupra relațiilor internaționale.
Ce ne va oferi 2012? La o simplă privire, pe primul loc sunt campaniile elctorale desfășurate în patru din cele cinci națiuni care compun Consiliul de Securitate al ONU. SUA (o campanie electorală fluidă), Rusia (o campanie cu final cunoscut), Franța (o campanie cu surprize) și China (se cunoaște deja președintele) vor avea alegeri prezidențiale. În rest dacă în cele mai importante țări, problemele interne sunt pe prim plan, ne așteptăm la puține soluții din partea acestora la celelate probleme globale.
Apoi va fi extinderea, în Africa sub-Sahariană, a Primăverii Arabe. Țări precum Zimbabwe, Angola sau Guineea, au la ora actuală tehnologia necesară pentru a cunoaște ce s-a întâmplat în nordul Africii.
Siria și Iranul rămân punctele fierbinți ale anului viitor iar moneda euro va fi vedeta incontestabilă în lumea finanțelor. Zona euro va fi frământată de noi convulsii iar unitatea de nezdruncinat se clatină. Atăt timp cât modelul federal american nu este agreat va fi foarte greu de realizat o unitate de monolit. În Europa istoria este mult mai importantă pentru fiecare națiune. În rest cetățeni europeni vor circula liberi și se vor bucura de darurile …austerității.
Post Scriptum: Anul acesta am pierdut un lider europen de necontestat. Havel a fost una dintre figurile marcante ale Europei de la sfârşitul secolului al XX-lea. El a fost arhetipul disidentului, a fost instigatorul unei Revoluţiei de catifea originale, care a furnizat eticheta aplicată pentru numeroase alte proteste de masă nonviolente după 1989. Havel a influenţat durabil situaţia geopolitică a ţării sale şi cea a Europei Centrale şi Orientale și a susţinut participarea conducătorilor acestor ţări în războiul din Irak condus de Statele Unite (în 2003). A fost un om de stat capabil să surprindă prin discursuri. Germanii, mai ales, trebuie să-şi amintească de el cu recunoştinţă, căci s-a angajat ca nimeni altul pentru reconcilierea germano-cehă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!