După 13 ani, din nou în SUA, la Chicago
Mar 29th, 2012 by admin
Summitul NATO de la Chicago din 20-21 mai a avut ințial pe agendă evaluarea implementării obiectivelor stabilite la Lisabona și aprobarea strategiei pentru Afganistan. Este primul Summit NATO, în ultimi 13 ani, ținut în SUA.
Datorită recentelor evenimente geopolitice, problemele care vor fi trecute pe agenda de lucru vor fi, în mod sigur, în număr mai mare.
Colegiul de Apărare NATO din Roma a elaborat un studiu despre modificarea agendei Summitului de la Chicago în urma evoluțiilor geopolitice la nivel internațional, respectiv în urma revoluțiilor din lumea arabă și a crizei financiare globale.
Ce se așteaptă să fie pe agendă conform acelui studiu: Afganistan, lecții din revoluțiile arabe și operațiunile din Libia, conceptul smart defense, relațiile dintre NATO și Rusia, scutul european antirachetă și relevanța și viitorul rol al descurajării nucleare.
La cestea se vor adăuga situația din Siria, extinderea NATO, programul nuclear iranian și rolul NATO în perioada post conflict din Afganistan.
În cocordanță cu opțiunile exprimate de lucrarea de la Roma, fiecare dintre temele enumerate mai sus sunt foarte complexe și va fi foarte dificil să se ajungă la un consesns și la soluții comune în cadrul reuniunii.
SUA este în plină campanie electorală, iar administrația Obama este sub monitorizarea publică, pentru a produce cel puțin un acord cu Afganistanul, ce va asigura implicarea NATO pe termen lung în această țară asiatică.
Cu prilejul Summitului Consiliului Atlantic, desfășurat la Capitol Hill, Washington D.C., pe 20 martie senatorul democrat Jeanne Shaheen declara: “ Summitul NATO de anul acesta vine la un timp istoric crtic. Având de tratat cu o serie complexă de provocări, NATO trebuie să-și redefinească rolul său în lumea în care punctul central devine zona Asia-Pacific”
Cateva din subiectele analizate cu acest prilej:
Afganistan
Primul subiect pe agenda summitului este indiscutabil Afganistanul. Definirea strategiei care va asigura derularea operațiunilor de acum și până în 2014 și relațiile cu guvernul afgan după retragerea forțelor NATO. La aceasta se adaugă aranjamentele financiare pe termen lung pentru sprijinirea Afganistanului dar și organizarea unei prezențe militare pe teritoriul afgan. Un parteneriat strategic cu guvernul Karzai ar fi un obiectiv cheie al summitului, deși sunt șanse mici de reușită- declara generalul locotenent David Barno care a condus coaliția între 2003 și 2005.
Smart Defense
Un alt punct important pe agenda NATO. Senatorul McCain a declarat că: inițiativa smart defense nu trebuie folosită ca o acoperire a lipsei de finanțare a forțelor armate de către europeni. Libia a arătat că NATO se sprijină pe suportul logistic american și în același timp investițiile scăzute ale europenilor în echipamente militare. Credibilizarea conceptului de smart defense poate fi un succes al Summitului. Conceptul va crea posibilitatea ca unii membri NATO să exceleze în capacități de nișe și să evite crearea de capabilități redundante în cadrul Alianței.
Siria
Senatorul republican McCain, un avocat convins al unei intervenției militare în Siria a declarat că nu este normal ca NATO să nu se implice în protejarea civililor sirieni, în timp ce guvernul lui Bashar al-Assad continuă violențele împotriva acestora.
“ Aceasta este acum politica NATO, ca să stea de o parte în timp ce liderii omoară propriul popor și noi nici măcar nu discutăm ce avem de făcut pentru a-i opri? ” se întreba retoric senatorul. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen, a replicat că: Alianța nu are un plan de a interveni în Siria și nu prevede o astfel de operațiune și a continuat în fața reporterilor că : NATO condamnă violențele din Siria și crede că soluția este una regională. În momentul de față Siria nu este pe agenda NATO.
Extinderea NATO
Senatorul McCain a avut intervenții la fiecare punct de pe agenda Consiliului Atlantic. Referitor la extinderea NATO s-a referit la includerea unor țări precum Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Georgia dacă acestea indeplinesc criteriile de membru.
Fostul secretar de stat Madeleine Albright, vorbind la același eveniment a amintit că a fi membru NATO nu este un dar este o responsabilitate. Noii parteneri trebuie să aduge forță Alianței. Ea preciza: unele țări după ce intră în Alianță se întreabă de ce să cheltuiască bani pentru operațiunile NATO care se deruleză în altă parte decăt în Europa? Fostul secretar de stat a precizat ca la Summitul de la Chicago trebuie că aspiranților să li se acorde o atenție sporită.
Rusia-NATO
Trebuia să fie unul din punctele fierbinți de pe agenda Summitului. Președintele Putin nu va participa la Chicago în schimb va lua parte la Summitul G-8 din 18-19 mai de la Camp David în Maryland.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat anterior că Vladimir Putin şi Barack Obama au convenit să se întâlnească în Statele Unite la scurt timp după învestirea în funcţie a preşedintelui rus, pe 20 mai odată cu summitul G8. Urmează ca după aceea Putin să viziteze Israelul, la o data care nu a fost dată publicității. Putin a fost ales la conducerea ţării în 4 martie, iar ceremonia de învestitură este prevăzută pentru 7 mai.
Summitul NATO-Rusia, programat să se desfăşoare în luna mai, la Chicago, a fost anulat. Conform versiunii oficiale, reuniunea nu va avea loc din cauza “calendarului politic aglomerat din Rusia”. În fapt, decizia a fost luată pe fondul disensiunilor persistente referitoare la instalarea elementelor antirachetă ale NATO în Europa.
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să anunţe, la Summit, realizarea primei etape a sistemului de apărare antirachetă, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-o videoconferinţă pentru jurnaliştii de la Moscova.
Astfel, etapa întâi, din cele patru ale realizării sistemului, presupune protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptoare SM-3 amplasate pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis.
Amplasarea sistemului american antirachetă al SUA la baza aeriană Deveselu din România va avea loc în cadrul celei de a doua faze a European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea adaptivă în etape, care are în total patru astfel de faze.
Moscova se teme însă că scutul va deveni suficient de puternic pentru a intercepta rachetele ruseşti. Dilogul Rusi-NATO va continua după Summitul de la Chicago.